Een inkijkje in VR en wat je ermee in opleidingen mee kunt doen.  


Virtual Reality (VR) heeft de manier waarop we training en onderwijs benaderen revolutionair veranderd. Door het creëren van meeslepende en interactieve leerervaringen biedt VR unieke mogelijkheden voor organisaties om kennisbehoud, betrokkenheid en vaardigheidsontwikkeling te verbeteren.  


Lauranne van Grinsven liet tijdens het GGZ Ecademy Congres in een filmpje een mooi voorbeeld zien van de kracht van VR: Richie Plank Experience waarbij een leuk VR experiment op straat wordt uitgevoerd. Sta je gewoon op straat of stap je uit de lift van een wolkenkrabber op een kleine springplank boven de afgrond.  


Met VR kun je de volgende voordelen halen in leermiddelen:

  • Versneld leren: VR stelt leerlingen in staat om informatie vier keer sneller te begrijpen dan in traditionele klasomgevingen. 
  • Verbeterde betrokkenheid: VR zorgt voor een 3,75 keer grotere verbondenheid met de lesstof die wordt onderwezen. 
  • Toegenomen zelfvertrouwen: Leerlingen krijgen dankzij VR 2,75 keer meer zelfvertrouwen in het toepassen van de verworven kennis. 
  • Verbeterde focus: Deelnemers zijn vier keer minder afgeleid in vergelijking met reguliere omgevingen, omdat VR zorgt voor een verhoogd gevoel van aanwezigheid in het moment. 


Er zijn ook nadelen of aandachtspunten: soms wordt VR ingezet als een trucje. Je moet het alleen inzetten in een leermiddel  wanneer het een meerwaarde heeft en niet uitsluitend om een leermiddel op te leuken.


Tips wanneer je wilt starten met VR in jouw cursus of leermiddel:

  • Het ontwikkelen van een script: Net als bij traditionele trainingsvideo's of films is het raadzaam om van tevoren een script te maken. 
  • Apparatuur: Een 360-graden camera is essentieel voor het vastleggen van VR-ervaringen. 
  • Locatie: Een 360-graden gezichtsveld kan extra afleidingen in de omgeving laten zien die moeten worden verwijderd.
  • Camerahoek: Filmen vanuit een laag perspectief kan bewegingsziekte veroorzaken en filmen in kleine ruimtes kan vervormingen veroorzaken. 
  • Stockmateriaal: Er is momenteel een scala aan beschikbaar VR-beeldmateriaal en hoewel door AI gegenereerde inhoud in opkomst is, bevindt het zich nog in een vroeg stadium. 
  • Focus: Het implementeren van tijdslimieten binnen VR-ervaringen voorkomt dat deelnemers hun focus verliezen of zich niet betrokken voelen.

Kostenoverwegingen

De kosten van VR-implementatie variëren. Hoewel een speciale VR-headset een aanzienlijke investering is, zijn er ook betaalbare alternatieven zoals kartonnen kijkers die geschikt zijn voor mobiele apparaten. Het opzetten van logistiek, zoals lenen en verzenden, is essentieel voor effectief gebruik. 


Ideale gebruikssituaties voor VR in training

VR is bijzonder geschikt voor situaties die emoties oproepen bij leerlingen of directe reacties vereisen. Het is ook waardevol voor het oefenen van zelden uitgevoerde taken, zoals procedures in verpleging. 


Zijn programmeervaardigheden vereist om VR te creëren?  

Nee, programmeervaardigheden zijn niet nodig. Nadat het ontwerp is afgerond, kunnen relatief eenvoudige VR-ontwerpprogramma's zoals CenarioVR worden gebruikt.  


Hoe verwerk je het als leermiddel?

Je kunt een volledige VR training maken maar ook een combinatie door een paar VR-elementen aan je e-learning toe te voegen.  


Is VR geschikt voor alle leeftijdsgroepen?  

Jongere werknemers zijn misschien meer geneigd om VR te adopteren, maar oudere werknemers kunnen ook enthousiast zijn over deze technologie omdat het intuïtief werkt.